Kenalan Cinta

Saturday, April 7, 2012

8 Rahsia Orang Bijak Yang Perlu Anda TahuSemua orang didunia ini suka apabila merasakan diri mereka bijak. Ya, sememangnya manusia adalah makhluk yang bijak kerana mempunyai akal yang mampu untuk membuat pertimbangan. Akal yang bijak sudah semestinya lahir daripada otak yang cerdas. Jadi bagaimanakah cara anda menjaga otak untuk membantu menjadi orang yang lebih bijak?


Mengambil sarapan pagi- Ramai pakar kesihatan menyatakan bahawa sarapan adalah penentu kepada kualiti persembahan anda untuk sepanjang hari tersebut. Ini menunjukkan bahawa pentingnya mengambil sarapan didalam kehidupan seseorang. 

Seseorang yang tidak mengambil sarapan akan menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Faktor ini akan menyebabkan banyak sel-sel otak akan mati dan akan menjadi kurang aktif.


Elak makan secara berlebihan- Orang yang bijak biasanya amat menitikberatkan terhadap pemakanan mereka. Ini kerana jika seseorang makan secara berlebihan akan menyebabkan banyak darah akan dialirkan pada bahagian usus dan perut untuk tujuan pencernaan. 


Ini menyebabkan kekurangan darah yang akan sampai ke otak dan akan mengakibatkan seseorang itu malas, mengantuk dan hilang daya fokus.


Elak merokok- Asap rokok sangat merbahaya kerana mempunyai terlalu banyak bahan kimia yang sebenarnya akan merosakkan sel-sel otak anda.


Elak daripada mengambil gula secara berlebihan- Pengambilan gula yang berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga akan mengganggu perkembangan otak anda yang akan menyebabkan anda menjadi seorang yang kurang bijak.


Hidu udara yang bersih-  Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam sistem badan manusia. Menghidu udara yang segar akan membantu untuk mencerdaskan lagi otak serta membaiki sel-sel otak yang rosak.


Tidur secara berlebihan- Tidak dinafikan tidur adalah cara terbaik untuk merehatkan otak seseorang. Tetapi sekiranya ia dilakukan secara berlebihan, ia akan menyebabkan otak menjadi kurang aktif dan secara tidak langsung akan melemahkan daya berfikir seseorang.


Tidur dengan menutup muka- Tidur dalam keadaan meniarap atau mencekup muka dengan bantal, buku, lengan atau sebagainya akan menyebabkan gas karbon oksida terperangkan dan akan dihidu semula. Ini akan menyebabkan otak kekurangan oksigen serta merosakkan sel-sel otak seseorang.


Kurang berimaginasi/berfikir- Sesuatu barangan yang jarang digunakan sudah pasti akan mempengaruhi tahap persembahan sebenar yang mampu dilakukan. Begitu juga dengan otak, sekiranya ia jarang untuk diasah ataupun dilatih, ia akan menyebabkan pemikiran seseorang itu menjadi tumpul dan mereka akan menjadi kurang bijak.

5 comments:

Anonymous said...

After a period of recuperation michael kors outlet.
" styler ghd smile ghd lisseur face actually hint of elationunder lisseur ghd pas cher instead curious then asked: "Mu total ghd moins cher.
looked at the two men got into the car sped away cheap uggs.
having to stand up for all of Michael Kors bowed smiled and said: please enlighten more is michael kors purses.

Anonymous said...

yQof michael kors outlet
rPks styler ghd
yJem the north face sale
3gSng ugg uk
3iKus michael kors purses

Anonymous said...

tOya ghd hair straightener
zUcw ugg store
sAgp michael kors
6kFry ugg uk
8gIje chi hair products
9bVdq michael kors outlet
6lSvt nfl football jerseys
7hOrl ghd
5cWrv cheap north face
8kHon botas ugg
6aGct ghd sale uk
5kNpf michael kors outlet
5uFwo cheap nfl jerseys
1xPjy ghd
0kFnl ugg sale

Anonymous said...

ZdgPva [url=http://onnrainnmcm.com/#33353]MCM 通販[/url] BfdOdt http://onnrainnmcm.com/ NlqKqb [url=http://mcmsenmon.com/#01502]MCM バッグ[/url] HxvKjz http://mcmsenmon.com/ CjaCmc [url=http://ninnkimcm.com/#14142]MCM[/url] XbmUov http://ninnkimcm.com/ ZtlNtj [url=http://kaidokumcm.com/#57636]MCM リュック[/url] ZlnToq http://kaidokumcm.com/ QsoSxa [url=http://manzokumcm.com/#89467]MCM 韓国[/url] HnwRnw http://manzokumcm.com/ TeoQmy http://chloenihon.com/ KocUca [url=http://chloenihon.com/]クロエ バッグ[/url] JfuF http://toumikousin.com/ JwzBJ [url=http://toumikousin.com/]TUMI 96141[/url] LvhXyC http://toumikakaku.com/ XopLcSJ [url=http://toumikakaku.com/]TUMI 26114[/url] ZjnBro [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 韓国[/url] OjzKtm [url=http://mcmhannbai.com/]mcm3806[/url]

Anonymous said...

YetRpc [url=http://onnrainnmcm.com/#84964]MCM リュック[/url] QukTlv http://onnrainnmcm.com/ GbaXmc [url=http://mcmsenmon.com/#62635]MCM バッグ[/url] GvrUqq http://mcmsenmon.com/ TsaRhw [url=http://ninnkimcm.com/#26846]MCM 店舗[/url] MpmZll http://ninnkimcm.com/ KaiTcl [url=http://kaidokumcm.com/#31389]MCM キーケース[/url] TapWeu http://kaidokumcm.com/ MovUhp [url=http://manzokumcm.com/#29978]MCM 店舗[/url] TmgIlq http://manzokumcm.com/ ByrHdr http://chloenihon.com/ IilOdb [url=http://chloenihon.com/]クロエ アクセサリー[/url] EfxE http://toumikousin.com/ IapAB [url=http://toumikousin.com/]TUMI リュック[/url] UqvAnV http://toumikakaku.com/ XqjHcLP [url=http://toumikakaku.com/]TUMI 96141[/url] WfzQoe [url=http://mcmhannbai.com/]MCM バッグ[/url] IruDfx [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 財布[/url]

Blog Widget by LinkWithin