Kenalan Cinta

Thursday, February 2, 2012

10 Tips Untuk Komunikasi Dengan Pasangan

Credit:Google


Sudah semestinya anda akan berkomunikasi bersama pasangan untuk setiap hari. Komunikasi antara pasangan sudah pasti berbeza berbanding orang lain. 


Jadi apakah tips atau cara komunikasi terbaik apabila anda bersama pasangan?


1. Sedar bahawa disetiap perselisihan faham yang berlaku, tiada mana-mana pihak yang menang atau kalah. Kemenangan adalah terletak kepada penyelesaian terhadap masalah dan bukannya hujah yang disampaikan untuk mempertahankan diri masing-masing.


2. Kompromi atau dengan bahasa yang lebih mudah mendapatkan persetujuan bersama adalah satu alat penting yang membantu dalam menyelesaikan konflik antara pasangan.


3. Pastikan bahasa tubuh, ekspresi wajah dan nada vokal adalah selaras dengan mesej yang ingin anda sampaikan.


4. Jangan menyampaikan sesuatu isu yang kritikal itu dengan cara berkias. Ia menunjukkan bahawa anda sebenarnya tidak bersedia untuk mengetengahkan perkara tersebut. Sampaikan dengan jelas supaya pasangan anda memahami apa yang anda cuba sampaikan tanpa perasaan curiga.5. Sekiranya anda tidak mampu untuk mencari jalan penyelesaian yang muktamad untuk sesuatu masalah, cuba akhiri perbualan tersebut sekurang-kurangnya dengan sesuatu perkara yang positif.


6. Jangan sesekali bersikap biadap terhadap pasangan ketika hubungan anda dilanda masalah. Sebaliknya dengar apa yang mereka cuba sampaikan walaupun perkara tersebut tidak masuk akal sekalipun dan sekiranya anda masih tidak bersetuju, tolak dengan cara yang hormat.


7. Pastikan anda mendengar apa yang pasangan anda cuba sampaikan dengan baik dan berikan maklumbalas yang sepatutnya.


8. Sekiranya perbincangan telah berubah menjadi suatu pertengkaran yang sengit, adalah lebih baik anda mencari jalan untuk menangguhkannya. Masing-masing memerlukan masa untuk menstabilkan kembali emosi yang terganggu supaya dapat membuat pertimbangan yang lebih baik.


9. Fokuskan perbincangan terhadap masalah yang sedang berlaku dan bukannya cuba mengaitkan kesalahan yang lampau.


10. Melibatkan orang tengah mungkin suatu perkara yang tidak baik dalam sesuatu hubungan. Tetapi sekiranya anda berdua menemui jalan buntu, cara ini mungkin akan berhasil.

3 comments:

Anonymous said...

What a kidnapping michael kors.
" Yan condensable spoke happily styler ghd.
you know cheap ugg boots can not go with the sunshine but chosen to tell him that cheap uggs promise to let go ugg boots sale are deliberately trapped me in such a dilemma sunshine thought ugg boots sale uk was a shameless bitch is not i.
michael kors purses also recovered unconsciously smiled slightly michael kors handbags.

Anonymous said...

qSqq michael kors sale
kHfz fer a lisser ghd
zLgk north face jackets
4oOra ugg uk
1hGlc michael kors purses

Anonymous said...

uZqf ghd hair straightener
nCzt ugg boots
bYwg michael kors purse
7zYlg ugg boots cheap
5eBxl chi hair products
0uKsj michael kors purses
0xDhe nfl jerseys
8jKlb ghd nz
3qPri cheap north face
7uRnz ugg
4eBtf cheap ghd
7xYgh michael kors wallet
7gVwp nfl shop canada
7jHef ghd
9nBvv ugg sale

Blog Widget by LinkWithin