Kenalan Cinta

Monday, November 29, 2010

Petua Untuk Mendapat Jodoh - Part 2

Credit:Google


Kita sambung lagi coretan hot hot ni. Untuk baca part 1, petua untuk mendapat jodoh. Sila clik link di bawah ni ya:  

Petua Untuk Mendapat Jodoh - Part 1 

Sambungan:

7. Betulkan niat, nak kahwin kerana Allah, untuk selamatkan diri samada dari maksiat, ingin mendapat zuriat, untuk memudahkan menjalankan perintah Allah. Sabda nabi SAW, Allah menjamin untuk menolong 3 golongan:


1. Seseorang yang berjihad dijalannya
2. Seseorang yang berhutang dan berniat untuk membayarnya
3. Seseorang yang mahu kahwin untuk selamatkan agamanya


8. Berdoa dengan kusyuk diwaktu tertentu yang mustajab atau ditempat-tempat tertentu yang mustajab. Contoh: Diantara azan dan Iqamah, waktu hujan, waktu jam 3-5pagi (tahajjud), dalam masjid, berdoa dengan disertakan ismulazam, sesudah solat 5 waktu, sesudah solat asar sehingga terbenam matahari pada hari Jumaat. dalam keadaan suci, badan, pakaian dan tempat, mengadap kiblat, suara antara kedengaran dengan tidak, meminta seperti seorang fakir yang sangat mengharap dan dalam kelaparan.


9. Berdoa dengan dimulai pembuka doa dan selawat, kemudian penutup doa dan selawat.Contoh paling mudah;

Pembuka: Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.
Kemudian bacalah apa2 saja doa samaada dalam bahasa Arab atau bahasa Melayu atau apa-apa saja bahasa yang anda mahir…

Penutup:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.


10. Berdoa dengan mengunakan doa-doa dari ajaran Rasulullah atau dari Al-Quran adalah doa terbaik dan paling berkat, jika tak pandai, doa sajalah dalam bahasa sendiri, Allah swt maha memahami.


12. Selama beramal, jangan makan makanan, pakaian, tempat atau apa sahaja yang haram, subhat, kotor, makruh, makan makanan yang bersih, halal dan suci.


Insyaalllah jika anda amalkan tips-tips diatas dengan hati yang bersih dan ikhlas, apa sahaja permohonan, hajat, permintaan anda akan dimakbulkan oleh Allah, yakinlah. Kalau tak yakin cuba dulu, dan lihat sendiri. Jangan minta perkara-perkara yang karut-karut atau perkara mustahil, mintalah perkara-perkara yang baik sahaja.


Allah swt maha kaya, dia mempunyai khazanah yang tidak ada kesudahan dan tak pernah berkurang, dia maha pangasih dan maha pemurah pula, dia suka memberi, dia suka manusia meminta dan berharap kepadanya, manusia sahaja yang kebanyakan tidak bijak kerana tidak mahu meminta dari Tuhan yang amat kaya dan pemurah. Meminta kepada sesama manusia adalah ibarat Seorang pengemis yang mengemis kepada pengemis yang lain.


Semoga Allah swt memberi anda jodoh yang terbaik.

Sumber:Facebook

3 comments:

nazihahisa said...

terima kasih sbb share info ni.. saya tahu ramai perlukannya.. nak pilih jodoh bukan benda buat main2.. takdelah nnt dah kawen patu nk cerai :)

samanosuke_04 said...

hehe, walaupun petua cari jodoh.. tapi lebih kepada membina diri jadik insan baik nie..

so kesimpulannye.. kalo kite nie jadi budak baik, adelaa jodoh datang, tak gitu? hehehehe

nice post btw..

Admin said...

tq atas komen diberi.....apa2 pun kita harus usaha utk dptkan jodoh yg baik..then bdoa serta btawakal kpd Allah...InsyaAllah semua ok.

Blog Widget by LinkWithin